ZORA - združenie občanov pre regionálne aktivityLetné motivačné kurzy pre deti
ZDRUŽENIE OBČANOV PRE REGIONÁLNE AKTIVITY
 

Letné motivačné kurzy pre deti


Letné motivačné kurzy sú zamerané na aktiváciu a motiváciu detí z málopodnetného prostredia, a tiež na podporu odobúrania ich pasivity a negatívneho postoja k životným cieľom.
Letné motivačné kurzy sú postavené na metodických hrách, vychádzajúcich z psychologickej a pedagogickej teórie a praxe. Hry majú rôzne zameranie, prispievajú k rozvoju rôznych zložiek osobnosti. V prvom rade prispievajú k lepšiemu poznaniu samého seba, svojich doposiaľ možno nepoznaných vlastností a schopností. Pomáhajú odbúravať bariéry a tak ovplyvňujú psychickú odolnosť, sebavedomie a sebadôveru. Prostredníctvom takýchto hier spoznávajú deti lepšie svet ľudí, ktorý nás obklopuje a rovnako aj naše miesto v ňom.
Účastníkmi letných motivačných kurzov bola cieľová skupina 90 detí po 30 v každom letnom kurze pod vedením špeciálne vyškolených lektorov, ktorí ovládajú metodiku a postupy pre aktiváciu a motiváciu detí z málopodnetného prostredia. Skupina lektorov bola tvorená nielen učiteľmi a výchovnými pracovníkmi cieľovej skupiny, ale aj externými pracovníkmi so skúsenosťami v danej oblasti.

V roku 2010 sme zrealizovali tri letné motivačné kurzy so skupinou 90 detí (3 skupiny po 30 detí). Aktivity boli zamerané na rozvoj základných životných zručností detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

V roku 2011 sme realizovali opäť 3 letné motivačné kurzy s takmer tou istou cieľovou skupinou detí, prevažne zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Letné motivačné kurzy v roku 2011 prebiehali formou hier, ktoré mali podporiť rozvoj základných životných zručností týchto detí, avšak program bol rozšírený o poznávanie kultúry, náboženstva a zvyklostí 4 národov, ktoré sa vyskytujú na území dnešného Slovenska a ktoré sú častejšie ako iné národy a národnosti vystavované nerovnakému zaobchádzaniu zo strany väčšinového obyvateľstva. Program Letného motivačného kurzu prebiehal v duchu rozvoja poznávania židovskej, arabskej, vietnamskej a rómskej kultúry. Zameraný bol na rozlišovanie a schopnosť chápať kultúrne a náboženské odlišnosti daných národov a národností. Účastníci kurzov nadobudli mnoho teoretických vedomostí o jednotlivých národoch ale hlavne si mohli v praxi vyskúšať niektoré kultúrne zvyky a obyčaje, napr. v rámci poznávania vietnamskej kultúry si mohli vyskúšať jedenie paličkami alebo nosenie tradičného vietnamského klobúka Nón-u. V rámci arabského dňa sa zoznámili s piatimi piliermi Islamu ako monoteistického náboženstva, ale vyskúšali si aj viazanie moslimskej šatky – hidžábu na rôzne spôsoby alebo sa naučili niektoré prvky brušného tanca. Rómsky deň bol pre účastníkov zaujímavý spoznaním histórie Rómov, odlišných kultúrnych preferencií prostredníctvom dramatizácie rómskych rozprávok, oboznámili sa s rómskymi prísloviami a hádankami. K židovskej kultúre sa takisto priblížili prostredníctvom poznania histórie Židov, ich náboženstva a z neho vyplývajúcich tradícií. Naučili sa tradičný židovský tanec a niekoľko tradičných židovských piesní. V program Letných motivačných kurzov sa napriek snahe o rozvoj konkrétnych životných zručností dbalo predovšetkým o to, aby sa účastníci kurzov necítili ako na obvyklých školeniach, ale aby si zážitkovou formou osvojili čo najviac poznatkov a priblížili sa k tolerantnému, multikultúrnemu vnímaniu sveta.
Letné motivačné kurzy pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a individuálnu prácu učiteľov v priebehu školského roka s týmito deťmi  považujeme za hlavné aktivity projektu, ktoré svojím obsahom napomôžu práve k zmene v postojoch cieľovej skupiny detí.

Letné motivačné kurzy považujeme za hlavné aktivity projektu, ktoré svojím obsahom napomôžu práve k zmene v postojoch cieľovej skupiny detí.

Letné motivačné kurzy 2010
Letné motivačné kurzy 2011



Fond-socialneho-rozvoja       esf_logo         zamestnanost_a_socialna_inkluzia

www.fsr.gov.sk

www.esf.gov.sk

Tento projekt je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.