ZORA - združenie občanov pre regionálne aktivityMotivačné kurzy pre dospelých
ZDRUŽENIE OBČANOV PRE REGIONÁLNE AKTIVITY
 

Motivačné kurzy pre dospelých


Jednou z aktivít projektu Motivačný program pre skupiny ohrozené sociálnym vylúčením sú Motivačné kurzy, určené mladým ľuďom pred vstupom do zamestnania. Cieľová skupina mladých ľudí pred vstupom na trh práce bola v rámci okresu Rožňava vybratá zo Strednej odbornej školy na Hviezdoslavovej ulici v Rožňave www.sostrv.edu.sk. Žiaci posledných ročníkov v študijných odboroch Informačné technológie a Automatizačná technika vo veku od 17 do 18 rokov absolvovalo v desaťčlenných skupinách celodenný motivačný kurz za účelom nadobudnutia zručností pri uchádzaní sa o prácu na súčasnom domácom aj zahraničnom trhu práce. Kurzy sa uskutočnili v dňoch 3. a 4. novembra v počítačovej učebni školy. Pod odborným vedením lektora p. Jaroslava Verlíka sa žiaci osvojili znalosti ako písať profesijný životopis, motivačný list a žiadosť o zamestnanie. Účastníci nadobudli komplexný prehľad o možnostiach ako a kde vyhľadávať pracovné príležitosti na domácom a zahraničnom trhu práce prostredníctvom elektronických médií. Vyskúšali si vyhľadávanie pracovných ponúk pomocou špecifických portálov - prihlásením sa na stránky, na ktorých je možné registrovať sa za týmto účelom a zoznámili sa aj so zahraničnými webovými stránkami, ktoré pomáhajú vyhľadávať pracovné príležitosti a zamestnať sa v rámci celej Európskej únie. Získali prehľad o základných povinnostiach pred vstupom na trh práce, oboznámili sa s existujúcou legislatívou v pracovnej oblasti a možnosťami, ktoré poskytuje. Uvedomovaním si výhod a nevýhod spôsobov a foriem zamestnania sa mladiství pred vstupom na trh práce vyhnú budúcim problémom spojeným s neznalosťou pracovno-právnej legislatívy.
Samostatnou časťou aktivity boli praktické cvičenia zamerané na podporu komunikačných schopností za účelom zvýšenia úspešnosti uchádzačov o prácu v procese prijímacieho pohovoru u zamestnávateľa. Praktickými cvičeniami formou simulačnej hry si účastníci kurzov trénovali verbálne vyjadrovanie a naučili sa ovládať neverbálne prejavy za účelom zvýšenia pravdepodobnosti úspechu počas absolvovania osobného pohovoru. V závere kurzu každý účastník absolvoval elektronický autotest, ktorý preveril jeho nadobudnuté vedomosti a zručnosti a na záver vyhodnotil úspešnosť.



fsr logo        esf_logo         zamestnanost_a_socialna_inkluzia

www.fsr.gov.sk          www.esf.gov.sk

Tento projekt je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.